2024 års hetaste träningstrender

Varje år publicerar ACSM (American College of Sports and Medicine) en rapport över kommande trender i träningsbranschen. Det känns extra kul att mycket av det vi på USM erbjuder också finns med på listan!

1. Bärbar teknik

Bärbar teknik har varit en stark trend ända sedan det lanserades och innefattar aktivitetsmätare, smarta klockor, pulsmätare, GPS-spårare eller liknande. De kan användas för stegräkning, mätning av hjärtfrekvens, kroppstemperatur, spenderade kalorier, mätning av mängden stillasittande, mängden sömn och mycket mer! Många av våra konditionsmaskiner läser av din puls om du har ett pulsband från Polar eller Garmin så att du enkelt kan hålla koll på din hjärtfrekvens när du tränar.

 

2. Hälsofrämjande insatser på arbetsplatser

Hälsofrämjande arbetsplatser är en nyhet på trendlistan. Detta verkar ytterligare stödja ett ökat intresse för hälsa och livskvalitet, vilket påverkar många områden, inklusive produktiviteten på arbetsplatsen. Vi spenderar många timmar varje vecka på vår arbetsplats och enligt vissa källor är det uppemot en tredje del av vårt liv. Arbetsgivare har möjlighet att uppmuntra hälsofrämjande beteenden genom t.ex. friskvårdsbidrag, friskvårdstimme och förebyggande screeningar. Dessa förmåner sänker ofta sjukskrivningar, ökar produktiviteten på arbetsplatsen och förbättrar den mentala hälsan.

 

3. Träning för seniorer

Människor i dag lever längre, arbetar längre och förblir friska och aktiva mycket längre än tidigare generationer. Åldrande ökar risken för kronisk sjukdom, kognitiv funktionsnedsättning och fall. Regelbunden aerob och muskelstärkande fysisk aktivitet är en viktig strategi för att minska påverkan av sjukdomar, bibehålla självständighet och förbättra livskvaliteten under hela åldrandeprocessen. Det finns ett stort behov att hjälpa den äldre befolkningen hålla sig frisk och stark efter att den yrkesverksamma tiden i livet avslutas. För närvarande hittar du hos oss träningsprogram för seniorer i form av både gruppträning och personlig träning i grupp med vårt program Lev65+.

4. Träning för viktminskning

Träning för viktminskning kommer in på #4 (#8 för 2023). Pådrivet av pandemin och hemmajobb har befolkningens vikt fortsatt krypa uppåt vilket gör att träning för att nå målvikten fått en come-back på denna topplista de senaste tre åren. Det är känt att regelbunden träning bidrar till att förbättra metabolisk funktion och minska kroppsfettet. Träning bör innefatta aerob aktivitet, styrketräning och åtfölja kostförändringar för att skapa ett kaloriunderskott. Träning hjälper till att bevara muskelmassa genom viktminskningsfasen och hjälper människor att behålla en långsiktig viktminskning. De flesta program för viktnedgång rekommenderar någon typ av träningsprogram i kombination med kalorirestriktion. För den som vill ta hjälp av oss på USM för att nå sin målvikt så finns PT-grupper och program med färdiga matlådor (Foodbox) som hjälper till med just det. 

 

5. Friskvårdsbidrag

Att få ersättning av sin arbetsgivare för att motionera är ännu en nyhet på årets trendlista. Det viktigaste med friskvårdsbidraget är att det går till en aktivitet. Du kan alltså få friskvårdsbidrag för ditt gymmedlemskap men inte till dina träningsskor som du använder på gymmet.

I friskvårdsbidraget ingår de allra flesta sporter och även andra hälsofrämjande aktiviteter såsom exempelvis, gymkort, löparkurs eller PT-grupp, kostrådgivning, mammaträning, yogakurs eller workshop och träning med personlig tränare.

 

6. Anställda med rätt kompetens

En stark trend inom träningsbranschen är behovet av att ha kunnig personal på plats. Med en åldrande befolkning och ett ökat behov av att ta hand om befolkningens hälsa så behövs det välutbildad personal som kan ta hand om och hjälpa människor med vitt skilda behov, skador och sjukdomar. 

7. Mobila träningsappar

Denna trend kommer för första gången in på topp 10-trendlistan. Det är en del av trendkategorin digital teknik. Denna trend dök först upp bland de 20 bästa år 2016, under namnet Smart phone träningsappar. Användningen av mobila träningsappar möjliggör flexibilitet i programleveransen. Träningsappar har påverkat marknaden med många unika alternativ för konsumenter och visar på effektivitet för att öka den fysiska aktivitet för användarna. Konsumenter kan använda mobilappar för att boka in träningspass, spåra träningsaktiviteter och få feedback om prestation.

 

8. Träning för mental hälsa

Träning för förbättrad mental hälsa landar på plats nummer 8 och växer starkt. Många har börjat förstå vikten av rörelse för kognition och humör. Psykisk hälsa inkluderar känslomässigt, psykologiskt och socialt välbefinnande. Ungefär en av åtta individer globalt drabbas i varierande grad av psykisk ohälsa (WHO), och regelbunden motion kan fungera som en skyddande faktor. Fysisk aktivitet och träning oavsett art kan öka humöret och förbättra den mentala hälsan men en studie från Jönköpings universitet har nyligen kartlagt att yoga har än större effekt på kognitiva förmågor än styrke- och konditionsträning.

9. Träning för ungdomar

Trenden representerar ett förhållningssätt till ungdomsträning som fokuserar på att utveckla motorik, styrka och koordination i en tidig ålder. Det finns en ökning av träningsinsatser och program som är utformade för att förbättra självförtroendet, utveckla sociala färdigheter och förbättra idrottsprestationer. Barn och ungdomar lär sig grundläggande rörelsemönster och förbereder sig för träna upp sina fysiska färdigheter.

 

10. Personlig träning

Personlig träning har förblivit en stapelvara i listan över topp 10 fitnesstrender sedan starten 2007. Denna trend fortsätter att växa i popularitet på våra anläggningar. Konsumenter kan dra nytta av denna tjänst för att lära sig effektiva träningsval, säker teknik och återhämtningsmetoder. Med en personlig tränare får du hjälp med individuell målsättning och övningar/upplägg som anpassas utifrån dig och ditt mål. Hos oss kan du välja mellan att köpa enstaka timmar eller paket med flera timmar i ett. För många är ett första steg mot att träna med en personlig tränare hos oss en konsultation eller en PT-grupp.

Plats 11-20

11. Livsstilsmedicin

12. Utomhusaktiviteter

13. Hälsocoachning

14. Funktionell träning

15. Yoga

16. Fysisk aktivitet på recept

17. Styrketräning

18. Datadriven träning

19. PT online

20. Högintensiv intervallträning (HIIT)

Välkommen att möta träningsåret 2024 med oss på USM!

Inte medlem idag?

Utopia

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag
05.00-21.00
Lördag
05.00-18.00
Söndag
05.00-23.00

Navet

Mån-fre
05.00-22.00
Lör-sön
06.00-21.00

Mariehem

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag-Lördag
05.00-22.00
Söndag
05.00-23.00