När det inte blir som du tänkt dig

Hur du håller motivationen vid liv.

Vår personliga tränare Marlene tränade för att cykla Styrkeproven i Norge i år. Som många andra event och tävlingar blev loppet inställt. Läs om hennes tankar på hur du motiverar dig att fortsätta träna när målet eller tävlingen blir inställd.

Ända sedan jag var liten har jag cyklat till ställen jag vill till. Jag har gjort det utan att tänka så mycket på det, utan någon egentlig plan, bara upp på cykeln och iväg. Min mormor bodde ca. två mil ifrån mig och jag cyklade dit på min gamla 3-växlade snorgröna cykel som fungerade sådär, varje dag under våren och sommaren. Jag skulle bara dit även om det bara var för en fika. Inte vilket fika som helst dock! Det var ofta som det vankades fattiga riddare med ett ordentligt berg socker på. Det var ingen dålig motivation till att trampa några mil. Till fotbollsträningen fem dagar i veckan var det också några mil på cykel. Vi tränade i 90 minuter, vi använde vår lagkompis som vikt på ryggen under träningen och sedan cykel tillbaka hem igen.

Nu i juni 2020 var det stora målet att jag tillsammans med ett lag skulle få åka till Norge för att cykla Styrkeproven. 54 mil på cykel i ett svep. Vi skulle tillsammans cykla i mål på under 20 timmar.

Jag har tränat mig stark som en dieselmotor för att orka dra mitt lag framåt. Jag älskar lagkänslan och kan hålla samma tempo länge. Vi är många som har tränat med en tydlig målsättning: känslan som infinner sig efter efter en lång och mödosam väg, att komma till "finalen".

Hur håller vi då motivationen uppe när det inte alls blir som vi tänkt oss?

Det är tungrott just nu. Och svårmotiverat. Inget konstigt med det. Mitt bästa tips är att nu acceptera att det inte gick som planerat. Ta två, tre veckor och släpp programmet du tränat efter. Fokusera på att göra träningen lustfylld. Med det menar jag att du går på känsla, till exempel kan du jogga med en måbrakänsla utan att kolla tider. Ta en cykeltur i skogen och hitta nya stigar att ta dig fram på. Kanske har du känt av svagheter under tiden då du kört på hårt? Ta dig nu tid att stärka upp kroppen och varva det med återhämtning.  

När du gjort det i ett par veckor plockar du fram ditt program igen, ändrar om lite. Kanske tar du hjälp av en tränare för justering av programmet.

Så. Nu slutar vi deppa och tränar på, cyklar eller springer en stund utan mål. Världen kommer att snurra på som vanligt igen inom kort. Belöna dig själv på det sätt du uppskattar det mest, kanske väljer du också fattiga riddare.

Marlene Karlsson

Personlig tränare & instruktör