Sätt ett SMART mål för din träningsstart!

Har du en tanke om att börja motionera men vet inte var du ska börja? Alltför ofta uppfylls inte träningsmål och det är lätt att ge upp lite för tidigt. Varför en ger upp för tidigt kan man spekulera i, men oftast räcker det inte bara att säga att man ska uppnå "något". Vårt PT-team tipsar i denna artikel om hur du sätter upp smarta mål!

 

 

Det gäller att du sätter upp ett SMART mål för att fokusera din energi åt rätt håll för att nå dit du vill. Ett smart mål gör att du jobbar strategiskt och stegvis för att uppnå din vision och håller dig dessutom på rätt spår under resans gång!

Så här sätter du upp ett SMART mål:

S- Specifikt-

Det ska vara tydligt vad du vill uppnå. Var så specifik som möjligt! Du ska veta exakt vad du siktar på utan funderingar. Exempelvis: "Jag ska träna 2 gånger i veckan minst 30 minuter per gång under de närmsta två månaderna", eller: "om tre månader ska jag orka jogga 1 km". 

M- Mätbart-

Sätt upp ett mål som du kan mäta så du vet när du nått målet. Det ska vara tydligt hur du väljer att mäta att ditt mål uppnås. Ska ditt mål mätas i antal, tid, storlek eller pengar?  Exempelvis: Tidtagning på 1 mil under ett lopp, eller ett snitt på antalet träningspass under den givna perioden (besöksstatistik kan du få av oss).

A- Accepterat & Attraktivt-

Det är viktigt att kunna stå bakom sina mål och dess innebörd. Målet ska kännas kul eller attraktivt att nå. Det ska leda till något du verkligen vill göra!

R- Realistiskt & Relevant –

Ditt mål ska vara uppnåeligt. Se till att ditt mål är både realistiskt och genomförbart i vardagen. Kanske behöver du få stöd från vänner, familj eller arbetskollegor? Berätta om din målsättning, att den är viktig för dig och att du kommer behöva stöttning från dina nära och kära för att kunna genomföra satsningen. Genom att berätta om målsättningen kanske du får med dig någon att dela resan med?

T- Tidsbundet-

Det ska finnas en tydlig deadline och prioritering för målet. När ska målet vara nått? Försök sikta på ett exakt datum som du kan ringa in i din kalender. Exempelvis: "Jag ska kunna springa 1 mil på 60 min den 25:e maj". 

Lycka till med att sätta upp ett SMART mål och tveka inte att be oss om hjälp för din träningssatsning!

/PT-teamet på USM

Utopia

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag
05.00-21.00
Lördag
05.00-18.00
Söndag
05.00-23.00

Navet

Mån-fre
05.00-22.00
Lör-sön
06.00-21.00

Mariehem

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag
05.00-21.00
Lördag
05.00-20.00
Söndag
05.00-23.00