Därför ska du inte förlita dig på viljestyrka för att nå dina hälsomål

 

När vi startar upp en hälsoresa tenderar vi säga till oss själva att allt vi behöver för att få det att funka är bara lite viljestyrka. Vi tror att vi kan hålla oss till vårt kostprogram, tränings- eller meditationsprogram så länge vi är mentalt starka.

Det är tyvärr en seglivad myt. Att förlita sig på ren och skär vilja är en fälla många faller i som i värsta fall gör att du jobbar mot dig själv. Det finns bättre och hälsosammare sätt att nå sina hälsomål.

Därför ska du inte förlita dig på viljestyrka:

 1. Det är opålitligt

Ingen kan ha övermänsklig disciplin och kontroll dygnet runt, vecka ut och vecka in. Hur funkar viljestyrkan när barnen skriker runt omkring dig och du försöker med ditt nya meditationsprogram, eller när kollegan kommer med en hemmagjord tårta till fikarummet?

 

 1. Det kostar energi

Våra vardagliga beteenden är i väldigt stor mån automatiska och beslut tas med väldigt lite tanke bakom. Att ta medvetna beslut på viljestyrka kräver enormt med energi och fokus. Det kanske funkar när du har en bra dag men kommer vara desto svårare när du har en dag du kanske är tröttare än vanligt och du inte känner dig på topp. Då vill du ha dina automatiska beteenden som inte kostar så mycket tankekraft.

 

 1. Det skapar känslor av skam

Om du förlitar dig på viljestyrka och det inte håller hela vägen så kommer omedelbart känslor av skam. Du känner att du inte var "bra” eller ”viljestark nog” och kommer undra varför du inte lyckas när ”alla andra” gör det. Att skuldbelägga eller straffa sig själv är inte motiverande alls utan kommer snarare underminera dina framtida försök eller få dig att lägga dem helt på hyllan.

Vad du kan göra istället:

 1. Bygg vanor steg för steg

Genom att träna på och repetera de vanor du vill befästa så kommer de snabbare bli automatiska och du kommer välja dem utan att behöva tänka. Om du ser det som träning att jobba på de vanor du vill befästa så kan du heller inte förvänta dig att vara i mål redan när du börjar, precis som med all annan träning. Ingen som vill nå 100 kg i marklyft förväntar sig att lyfta 100 kg första dagen de tränar mot målet eller hur? Att träna på dina nya vanor ger dig utrymme att inte lyckas till 100 procent från start och därmed slipper du det dåliga samvetet.

 

 1. Sätt realistiska mål

För att forma hälsosamma vanor behöver du sätta realistiska mål. Att exempelvis förbjuda dig själv att äta glass på kvällen när du idag äter glass 4 kvällar i veckan är betydligt svårare att implementera än att minska glassätandet med hälften, till två kvällar i veckan. Likaså är det stört omöjligt att hitta tid och motivation till att börja träna varje dag när du idag inte tränar alls. Var ligger Din rimliga nivå?

 

 1. Sluta med allt-eller-inget tänket 

Det är oundvikligt att din hälsoresa kommer ha sina toppar och dalar. Livet händer varje dag och trots våra goda intentioner så kommer resan vara allt annat än spikrak. Hur du tänker om dina bakslag bestämmer hur du fortsätter. 

Sätt det i ett större perspektiv. Är det verkligen sant att hela din hälsosatsning är förstörd för att du ätit något du inte planerat äta eller skippade träningen just idag? Självklart inte! Bäst är att bara skaka av sig och fortsätta framåt. Imorgon är en ny dag med möjlighet att fortsätta försöka.

 

 1. Använd dig av stöttning 

När du börjar en livslång hälsoresa så gör du rätt i att inte vandra på egen hand. Hitta stöttning, uppmuntran och kunskap från din omgivning i form av familj och vänner, en personlig tränare eller andra personer som ska göra samma resa. Var också specifik i vilken typ av stöttning du behöver som hjälper dig framåt.

Inspiration och stöttning

Hjälp och stöttning har vi gott om här på USM! En träff med en tränare, en kost- och träningsutmaning eller en PT-grupp kanske är precis det du behöver för att börja.

Ansök om att delta i en PT-grupp.

 

Behöver du mer inspiration? Så här kan du dra nytta av stöttande miljöer och personer:

 • Utmana en vän på en stegutmaning. Vem kan gå flest steg på en vecka?
 • Dela nyttiga recept med en kollega
 • Gå och gymma tillsammans med en vän
 • Laga hälsosam mat tillsammans i familjen
 • Delta på en gruppträningsklass
 • Starta en bokklubb som fokuserar på inspirerande teman
 • Gå med i en tidsbegränsad utmaning eller PT-grupp

 

Lycka till med din hälsosatsning!

 

/PT-teamet

Bli medlem och påbörja Din resa

Utopia

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag
05.00-21.00
Lördag
05.00-18.00
Söndag
05.00-23.00

Navet

Mån-fre
05.00-22.00
Lör-sön
06.00-21.00

Mariehem

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag
05.00-21.00
Lördag
05.00-20.00
Söndag
05.00-23.00