Nyckelhålet

Vad är Nyckelhålet och hur kan det hjälpa dig att förändra dina kostvanor?

Vi har nog alla sett förpackningar med det gröna nyckelhålet. Vissa vet vad det innebär, andra ser bara den gröna märkningen och går vidare med livet utan att tänka att den betyder något speciellt.

Men det är just vad den är – speciell! Den talar nämligen om för oss att just den produkten är ett bättre val inom den livsmedelskategorin.

Hur då? Jo, för att få bli märkt med nyckelhålet måste företaget som producerar livsmedlet uppfylla vissa regler kring dess innehåll som gör produkten i fråga till ett bättre alternativ hälsomässigt kontra andra livsmedel i samma kategori.

Alla livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och även olika mängder därför skiljer sig kriterierna för varje grupp. Det innebär helt enkelt att flingor endast kan jämföras med flingor, korv med korv och bröd med bröd.

Dessa kriterier gäller dock för alla nyckelhålsmärkta livsmedel:

  • Sötningsmedel får inte ingå.
  • De får innehålla högst två procent industriellt framställda transfetter.
  • Växtsteroler* och liknande får inte ingå.


Det är inte lätt att veta vilka livsmedel som är bra för hälsan och många kan känna sig osäkra. Denna osäkerheten bygger på att media hela tiden matar oss med nya dieter och kostråd dagligen, vilket gör det svårt att veta vad man ska lita på. Men reglerna kring vilka livsmedel som kan få märkningen nyckelhålet bygger på den senaste forskning om vad vi människor behöver äta för att må bra, så genom att välja nyckelhålet när vi handlar gör vi oss själva och vår hälsa en stor tjänst! Vilka regler gäller då för de olika livsmedelsgrupperna?  Genom att klicka dig in på denna länk kan du själv läsa vad som gäller för de 12 olika livsmedelsgrupperna för att de ska få märkas med nyckelhålet.

Men hur kan då nyckelhålet hjälpa en att förändra sina matvanor till det bättre?
Som tidigare nämnts är nyckelhålsmärkta livsmedel ett hälsosammare alternativ i sin livsmedelsgrupp vilket innebär att vi inte behöver göra radikala förändringar för att göra bra val för vår hälsa utan vi kan bara kolla efter märket och därmed fortsätta äta det mesta inom varje livsmedelsgrupp. Genom att göra hälsosammare val i kosten gör vi oss själva en tjänst då det automatiskt genererar en minskad risk för olika sjukdomar. Det är sjukdomar som drabbar hjärta och kärl, cancer, övervikt och typ 2 -diabetes.

Det ska varken vara krångligt eller tråkigt att göra hälsosammare val och där hjälper nyckelhålet oss!

 

*Växtsteroler liknar kolesterol men finns i livsmedel från växtriket. Växtsteroler gör att det tas upp mindre kolesterol i tarmen och därigenom kan de sänka halten av de skadliga LDL-kolesterolet i blodet. Livsmedel med tillsatta växtsteroler ska ha särskild märkning eftersom sådana livsmedel är avsedda för personer som vill sänka sin kolesterolhalt i blodet och dessa är mindre lämpliga för gravida och ammande kvinnor samt barn under 5 år.

/Linnéa Eriksson, kostvetare och personlig tränare på USM