När är det bäst att träna?

Det enda rätta svaret på det är: NÄR DU HAR MÖJLIGHET!

Att skapa en vana för aktivitet som sker regelbundet är bättre för dina resultat än att sporadiskt träna vid den “perfekta tidpunkten”. Kontinuitet är nyckeln för att få resultat och den bästa träningen är den träning som blir av. Då spelar klockan mindre roll.

Det finns dock några fördelar med morgonträning, precis som det finns fördelar med kvällsträning. Här kommer lite korta fakta så att du kan välja vad som passar dig bäst.

Fördelar med träning på morgonen

  • Kontinuiteten

Om du är en morgonmänniska och ställer klockan för att träna, är chansen större att du tränar när du tänkt. Om ditt träningspass är det första du gör så kan vad som helst hända under dagen- det stör ändå inte ut din träningsrutin för träningen är redan utförd!

  • Möjligen lite bättre för viktnedgång

En liten studie från 2019 fann att personer som tränade på morgonen tappade mer i vikt över 10 månader än de som tränade mellan 15-19. Träningen de utförde var av samma intensitet och samma mängd energi användes för båda grupperna, ändå tappade morgontränarna mer i vikt.

Vad som kom fram under analysen av resultaten var att de som tränade på eftermiddagen rörde sig mindre sett över hela dagen, vilket gjorde att morgontränarna gjorde av med mer energi totalt. De som tränade på eftermiddagen visade sig dessutom ha ett större energiintag över dagen, något som även det kan förklara resultatet.

 

Fördelar med kvällsträning

  • Jämnare energinivåer

Tränar du senare på dagen hinner du få i dig fler måltider, vilket gör att du har jämnare blodsocker och högre energinivåer som hjälper dig orka hela passet igenom. Du kan helt enkelt ta i lite mer vilket är bra för dina resultat.

  • Lite bättre för mer explosiva övningar

Prestationen för sprintar och explosiva hopp har visat sig vara högre senare på dagen. Det har att göra med att aktiveringen av snabba muskelfibrer fungerar bättre vid lite högre kroppstempraturer, något som ofta uppstår senare på dagen.

 

Hur sent är för sent?

När du tränar sent på dagen kan du försena kroppens produktion av melatonin, ett hormon som hjälper din kropp och knopp att varva ner för sömn. Det betyder att väldigt sen träning kan ha en negativ effekt på din sömnkvalitet vilket i sin tur kan ha en påverka hur väl du återhämtar dig från vardagens och träningens påfrestningar.

Vilken är då den bästa tiden att träna?

Om du har lyxen att välja vilken tid som helst för din träning, utan störningar, jobbschema eller andra åtaganden, vilken tid är då bäst?

Mitt på dagen är ofta ett bra val. Då är dina energinivåer höga och du är varm och igång. Dessutom har du sedan gott om tid att återhämta med mat, tid för nedvarvning och kommer inte ha problem att somna på kvällen.

Det funkar såklart bara om ditt schema tillåter det och du trivs med det. Utför din träning eller fysiska aktivitet när det passar dig så är chansen stor att du faktiskt fullföljer planen. Till syvende och sist så är det kontinuiteten som är resultatdrivande och då spelar tiden på dagen mindre roll.

Utopia

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag
05.00-21.00
Lördag
05.00-18.00
Söndag
05.00-23.00

Navet

Mån-fre
05.00-22.00
Lör-sön
06.00-21.00

Mariehem

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag-Lördag
05.00-22.00
Söndag
05.00-23.00