Varför din diet inte funkar

Att komma i bättre form är egentligen en enkel process: du gör av med mer energi än du intar och styrketränar. Gör du det kontinuerligt över tid så kan du få fantastiska resultat.

Så varför är det så många som inte lyckas?

Att tappa fettmassa samtidigt som du bygger muskelmassa är svårare än att bara gå ner i vikt (då du ofta tappar både muskelmassa och fettmassa). Här kommer några anledningar som kan förklara varför du inte lyckas:

  • Du bryr dig inte om energiintaget

Att räkna kalorier är inte coolt eller kul och inget som håller att göra i längden. Däremot kan du behöva använda det för att ha koll på hur mycket energi du får i dig över en period så att du vet vad du gör rätt (eller fel). Tappar du inte i fettmassa över tid så vet du att du har ett för högt energiintag. Tappar du i vikt men känner dig svag och tappar även muskelmassa så vet du att du har ett för lågt energiintag. Att äta ”nyttigt” räcker tyvärr inte. Även ”nyttig” mat kan innehålla för mycket energi. Lax, mandlar, jordnötssmör och nötter är absolut bra för dig men det är också otroligt enkelt att äta för mycket av dem.

 

Hur mycket energi behövs då? För att vara viktstabil behöver män ca 2600 kcal per dygn och kvinnor ca 2100 kcal per dygn vid en aktivitetsnivå som är måttlig. Något mer om en viktuppgång önskas och något mindre om en viktnedgång önskas.

  • Du bryr dig ALLTFÖR mycket om energiintaget.

 

Motsägelsefullt? Egentligen inte. Även om energiintaget spelar roll så är det inte ALLT. Vad maten består av kommer också in i bilden. Om du skulle ligga exakt rätt i energiintag för att tappa fett men inte äta nog med protein så kommer du tappa i vikt men en del av vikten som förloras kommer vara muskelmassa.

Lösningen? Sätt några mål för dina makronutrienter (protein, kolhydrater och fett).

Se till att få i dig minst 1 g protein per kilo kroppsvikt, gärna mer.

Minst 0,7 g fett per kilo kroppsvikt.

När du nått dessa kan du sedan fylla på med kolhydrater av bra kvalitet för att nå ditt totala kalorimål.

 

Du är för fixerad vid olika matval

Att äta bra, näringsrik mat är viktigt. Vid en viktnedgång är dock energiintaget lite viktigare än matkvaliteten. Som tidigare nämnts, en hel del ”nyttig mat” innehåller väldigt mycket energi, ofta på grund av en hög andel nyttiga fetter (fett är vårt energirikaste näringsämne).

I det stora hela spelar det helt enkelt ingen roll om du äter fullkornsris eller vitt ris till middag, väljer sockrade flingor eller fullkornsflingor till frukost. Se till att äta mestadels bra mat, nå dina mål för protein, fett och kolhydrater samt håll ditt energiintag där du vill ha det så kommer resultaten komma.

 

Välkommen att kontakta oss i PT-teamet för hjälp som ger dig resultat!

Utopia

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag
05.00-21.00
Lördag
05.00-18.00
Söndag
05.00-23.00

Navet

Mån-fre
05.00-22.00
Lör-sön
06.00-21.00

Mariehem

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag-Lördag
05.00-22.00
Söndag
05.00-23.00