2023 års hetaste träningstrender

Varje år publicerar ACSM (American College of Sports and Medicine) en rapport över kommande trender i träningsbranschen. Det känns extra kul att mycket av det vi på USM erbjuder också finns med på listan!

1. Bärbar teknik

Bärbar teknik har varit en stark trend ända sedan det lanserades och innefattar aktivitetsmätare, smarta klockor, pulsmätare, GPS-spårare eller liknande. De kan användas för stegräkning, mätning av hjärtfrekvens, kroppstemperatur, spenderade kalorier, mätning av mängden stillasittande, mängden sömn och mycket mer! Många av våra konditionsmaskiner läser av din puls om du har ett pulsband från Polar så att du enkelt kan hålla koll på din hjärtfrekvens när du tränar.

 

2. Träning med fria vikter

Träning med fria vikter innebär att du använder skivstänger, hantlar, kettlebells, medicinbollar och andra typer av redskap som du hittar på gymmet. Att träna med fria vikter bara växer i popularitet för varje år och en stor anledning är att du tränar väldigt många muskelgrupper samtidigt vilket gör det till väldigt effektiv träning. Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar vuxna att styrketräna minst 2 gånger i veckan. Hos oss hittar du fria vikter på alla anläggningar men också på våra gruppträningsklasser GymFloor, Strength Development och X-training.

3. Kroppsviktsträning

Här handlar det om att använda kroppsvikten som motstånd. Kroppsviktsträning använder minimalt med utrustning för ett enkelt och billigt sätt att träna. Tänk plankan, sit-ups och armhävningar- både enkelt och effektivt! Ökningar av motstånd görs med olika lutningar och tempo istället för att addera tyngre redskap. Vi erbjuder ett flertal klasser där du inte använder några redskap, bland annat, Bodybalance, Core Challenge, Sh’bam, Somamove, Yoga och X-training.

 

4. Träning för seniorer

Människor i dag lever längre, arbetar längre och förblir friska och aktiva mycket längre än tidigare generationer. Det finns ett stort behov att hjälpa den äldre befolkningen hålla sig frisk och stark efter att den yrkesverksamma tiden i livet avslutas. För närvarande hittar du hos oss träningsprogram för seniorer i form av både gruppträning och personlig träning i grupp med vårt program Lev65+.

 

5. Funktionell träning

Funktionell träning är en trend mot att använda styrketräning och andra aktiviteter och rörelser för att förbättra balans, koordination, styrka och uthållighet för att förbättra funktionen i vanliga aktiviteter som vi göra dagligen. Exempelvis, plocka upp något tungt från golvet eller ta något från diskbänken för att sätta det upp i ett köksskåp osv.

6. Utomhusträning

Utomhusaktiviteter har växt i popularitet senaste åren men hade sin början på denna topplista redan 2010. Träning utomhus med en instruktör i en park eller annat område utomhus, promenadgrupper, löpkurser och många andra aktiviteter spås fortsätta växa även detta år. 

 

7. HIIT (Högintensiv Intervallträning)

Högintensiv intervallträning handlar om korta, intensiva spurtar av aktivitet följt av korta perioder för återhämtning. Med denna typ av träning ligger du alltså på maximal eller nära maximal ansträngning under kortare intervaller för att få hög effekt på kort tid. Kräver viss träningsvana för att minska risken för skador eller överansträngning. Hos oss hittar du ibland HIIT på våra X-trainingklasser.

 

8.  Träning för viktminskning

Pådrivet av pandemin och hemmajobb har befolkningens vikt fortsatt krypa uppåt vilket gör att träning för att nå målvikten fått en come-back på denna topplista de senaste två åren. De flesta program för viktnedgång rekommenderar någon typ av träningsprogram i kombination med kalorirestriktion. För den som vill ta hjälp av oss på USM för att nå sin målvikt så finns PT-grupper och program med färdiga matlådor (Foodbox) som hjälper till med just det. 

9. Anställda med rätt kompetens

En stark trend inom träningsbranschen är behovet av att ha kunnig personal på plats. Med en åldrande befolkning och ett ökat behov av att ta hand om befolkningens hälsa så behövs det välutbildad personal som kan ta hand om och hjälpa människor med vitt skilda behov, skador och sjukdomar. 

 

10. Personlig träning

Denna trend fortsätter att växa i popularitet på våra anläggningar. Med en personlig tränare får du hjälp med individuell målsättning och övningar/upplägg som anpassas utifrån dig och ditt mål. Hos oss kan du välja mellan att köpa enstaka timmar eller paket med flera timmar i ett. För många är ett första steg mot att träna med en personlig tränare hos oss en konsultation eller en PT-grupp.

Välkommen att möta träningsåret 2023 med oss på USM!

Inte medlem idag?

Utopia

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag
05.00-21.00
Lördag
05.00-18.00
Söndag
05.00-23.00

Navet

Mån-fre
05.00-22.00
Lör-sön
06.00-21.00

Mariehem

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag
05.00-21.00
Lördag
05.00-20.00
Söndag
05.00-23.00