2022 års hetaste träningstrender

Varje år publicerar ACSM (American College of Sports and Medicine) en rapport över kommande trender i träningsbranschen. Det känns extra kul att mycket av det vi på USM erbjuder också finns med på listan! Förra årets placering inom parentes.

1. Bärbar teknik (2)

Bärbar teknik har varit en stark trend ända sedan det lanserades och innefattar aktivitetsmätare, smarta klockor, pulsmätare, GPS-spårare eller liknande. De kan användas för stegräkning, mätning av hjärtfrekvens, kroppstemperatur, spenderade kalorier, mätning av mängden stillasittande, mängden sömn och mycket mer! Många av våra konditionsmaskiner läser av din puls om du har ett pulsband från Polar så att du enkelt kan hålla koll på din hjärtfrekvens när du tränar.

2. Hemmagym (ny)

Detta är första gången just hemmagym dyker upp på topplistan. Träning hemma fortsätter ju vara ett populärt alternativ för många som en följd av pandemins restriktioner. Hemmagym innefattar träning med enklare redskap till fullt utrustade hemmagym med skivstänger, löparbanor och träningscyklar men även träning online.

 

3. Utomhusträning (4)

Utomhusaktiviteter har växt i popularitet senaste åren men hade sin början på denna topplista redan 2010. Träning utomhus med en instruktör i en park eller annat område utomhus, promenadgrupper, löpkurser och många andra aktiviteter spås fortsätta växa även detta år. Vi ser fram emot att erbjuda fler möjligheter till utomhusträning i form av USM Outdoor, Senior Outdoor och Gymfloor Outdoor under vårterminen.

4. Träning med fria vikter (8)

Träning med fria vikter innebär att du använder skivstänger, hantlar, kettlebells, medicinbollar och andra typer av redskap som du hittar på gymmet. Att träna med fria vikter bara växer i popularitet för varje år och en stor anledning är att du tränar väldigt många muskelgrupper samtidigt vilket gör det till väldigt effektiv träning. Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar vuxna att styrketräna minst 2 gånger i veckan. Hos oss hittar du fria vikter på alla anläggningar men också på våra gruppträningsklasser GymFloor och X-training.

5. Träning för viktminskning (ny)

Pådrivet av pandemin och hemmajobb har befolkningens vikt fortsatt krypa uppåt vilket gör att träning för att nå målvikten fått en come-back på denna topplista i år. De flesta program för viktnedgång rekommenderar någon typ av träningsprogram i kombination med kalorirestriktion. För den som vill ta hjälp av oss på USM för att nå sin målvikt så finns PT-grupper som hjälper till med just det. 

6. Personlig träning (10)

Denna trend fortsätter att växa i popularitet på våra anläggningar. Med en personlig tränare får du hjälp med individuell målsättning och övningar/upplägg som anpassas utifrån dig och ditt mål. Hos oss kan du välja mellan att köpa enstaka timmar eller paket med flera timmar i ett. För många är ett första steg mot att träna med en personlig tränare hos oss en konsultation.

7. HIIT (Högintensiv Intervallträning) (5)

Högintensiv intervallträning handlar om korta, intensiva spurtar av aktivitet följt av korta perioder för återhämtning. Med denna typ av träning ligger du alltså på maximal eller nära maximal ansträngning under kortare intervaller för att få hög effekt på kort tid. Kräver viss träningsvana för att minska risken för skador eller överansträngning. Hos oss hittar du ibland HIIT på våra X-trainingklasser.

8. Kroppsviktsträning (3)

Här handlar det om att använda kroppsvikten som motstånd. Kroppsviktsträning använder minimalt med utrustning för ett enkelt och billigt sätt att träna. Tänk plankan, sit-ups och armhävningar- både enkelt och effektivt! Ökningar av motstånd görs med olika lutningar och tempo istället för att addera tyngre redskap. Vi erbjuder ett flertal klasser där du inte använder några redskap, bland annat, Bodybalance, Core Challenge, Sh’bam, Somamove, Yoga och X-training.

9. Träning Online (1) 

Onlineträning syftar till att använda streaming för att leverera träning på individuell nivå eller i grupp och utvecklades för att kunna träna hemmavid. Pandemin har verkligen snabbat på utvecklingen av digitala hälsotjänster världen över för att möjliggöra träning på distans. Onlineträning är tillgänglig under alla dygnets timmar och kan vara livesända eller förinspelade klasser/träningssessioner. Hos oss hittar du förinspelade klasser här

10. Hälsocoachning (ny)

Denna trend har varit topp-20 senaste åren men har nu letat sig upp ända till topp-10. Detta är en trend som integrerar hälsopromotion och livsstilsförändring både individuellt och i grupp. I gruppen får deltagaren hjälp att sätta mål, får guidning och uppmuntring för att nå satta mål och fokuserar på klientens behov och vision, både kort- och långsiktigt.

Välkommen att möta träningsåret 2022 med oss på USM!

Inte medlem idag?

Utopia

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag
05.00-21.00
Lördag
05.00-18.00
Söndag
05.00-23.00

Navet

Mån-fre
05.00-22.00
Lör-sön
06.00-21.00

Mariehem

Mån-tors
05.00-23.00
Fredag
05.00-21.00
Lördag
05.00-20.00
Söndag
05.00-23.00