Hur allt började

Hur allt började...

I slutet av 1970-talet låg början av det vi idag känner till som IKSU på Fysikgränd i stadsdelen Ålidhem. Det var Thomas och Ulla-Sina som drev gymmet och de var de första i Umeå att instruera kunderna i styrketräning. Tanken var hela tiden att den personliga träningen skulle stå i fokus, vilket det gör än idag. Paret ville starta något eget och mer centralt. De fick tillslut tag i en perfekt lokal, nämligen Konsums gamla varulager vid tågstationen. Året var 1981 och lokalen bestod i stort sett bara av betong. Men de såg något i all bråten. De gjorde affär och började renovera. I ungefär ett år slet de stenhårt och det gav resultat. Det var styrketräning USM satsade på och det med idrottsmedicinskinriktning. Elitidrottare med skador kom från hela landet för att träffa rehabiliteringsteamet som fanns på det centrala gymmet i Umeå. Förutom Thomas och Ulla-Stina fanns sjukgymnast och läkare på plats för att hjälpa människor att komma tillbaka till idrotten. Och för att nå de resultat de ville. Thomas hade halkat in i hockeyvärlden och ett tätt samarbete med Björklöven började.

I början av 1990 skingrades rehabiliteringsteamet men istället började stora företag få upp ögonen för gymmen. Fler och fler började betala för sina anställda att träna. Bland andra Volvo lastvagnar och Umeå kommun. Det betydde att fler och fler motionärer kom att lösa medlemskap på USM. Den personliga träningen stod fortfarande i fokus men riktade sig nu även till den otränade eller gymovana.

Folkuniversitet hyrde lokaler av USM och bedrev dansklasser. Några vänner till Ulla-Stina och Thomas, Anne och Bengt Forsgren, öppnade även en liten ”Boutique dans & motion” som bland annat sålde häftiga sweatpants och benvärmare. Det gick bra för butiken under åttiotalet när dansen var som störst. Fram till 1997 bedrev Folkuniversitetet först dans- men sedan också arerobicklasser i USM:s lokaler. Gruppträning i form av aerobics, step up och spinning började bli mer och mer självklart på gym. Både Folkuniversitetet och USM förstod att det bästa var att låta gymmet sköta det de var bäst på. Folkuniversitetet ville fortsätta med den rena dansen och resultatet blev att USM tog över aerobicpassen och instruktörerna. Gruppträningen har utökats sedan dess och idag kan man välja bland flera olika alternativ på USM.

Ulla-Stina och Thomas tycker att USM har en fantastisk härlig blandning av de människor som tränar och utövar sin motion. Det är alla mellan 15 och 95 år, kvinnor och män, elitsatsande, motionärer och rehabiliteringstränande. Det finns fortfarande medlemmar kvar som var med i februari 1982.

Tack vare alla trogna och trevliga medlemmar har USM fortfarande glädjen att finnas här för Umebornas välbefinnande.